de Airedale Terrier

De Airedale Terrier komt oorspronkelijk uit Engeland. Grootte omstreeks 58 -63 cm.Waar komt deze populaire terrier vandaan ? Hoe is het ras ontstaan ? Als ras is de Airedale ongeveer een eeuw oud, in 1976 werd door de A.T.C.N. het 100 jarig bestaan gevierd. Het is erg moeilijk om de werkelijke oorsprong van dit ras te achterhalen en daar hebben veel kynologische auteurs dankbaar gebruik van gemaakt. Zo worden vele rassen genoemd die de mogelijke de mogelijkevoorvaders van de Airedale zouden kunnen zijn, zoals de ruwharige black en tan terrier,    de welsh terrier, de bull terrier, de ierse terrier, de kerry blue terrier en de fox terrier en verder de welsh harrier en de otterhound. Maar hoe    of het ook moge zijn en waar hij ook vandaan komt.?

Hij is nog altijd; De Koning der Terriers Zijn naam de koning van de teriers dankt hij niet alleen aan het feit, dat hij de grootste der terriers was, maar nog meer aan zijn statige en adelijke verschijning. Hij heeft zijn populariteit vooral te danken aan zijn fijne karakter, hij is zowel geschikt voor huishond als gebruiks hond. Hoewel nooit een echt moderas, heeft de Airedale toch geregeld en overal veel liefhebbers gevonden. Al naar gelang zijn talenten werd en wordt hij tegenwoordig gebruikt als blinde geleidehond,hulp bij de jacht, maar ook voor bewaking van grenzen of als politie hond en verder bij vele takken van de hondensport. Als huishond bevredigt hij het verlangen van degene die een flinke hond wenst en toch een die weinig ruimte inneemt en zich binnenshuis rustig gedraagt. Als huishond heeft hij zijn populariteit vooral te danken aan zijn fijne karakter, Hij is aanhankelijk, lief voor mens en dier, trouw en waaks.

Enkele ras kenmerken. Atletisch gebouwt, scherp van uitdrukking, snel van beweging, in gespannnen verwachting bij elke beweging Deze aard blijkt uit de uitdrukking van de ogen, de dracht van de oren en de staart Zijn hoofd is lang ,niet te breed tussen de oren met een krachtige voorsnuit, Hij heeft donkere ogen met een schrandere terrier uitdrukking, Zijn oren zijn klein, V-vormig, zijwaarts met de punt naar voren gedragen. Hij heeft een kort, gespiert lichaam,diepe doch niet te brede voorborst, goed geronde ribben en een rechte rug,met een hoog aangezette staart welke vrolijk gedragen doch niet over de rug gekrult, De vacht is hard en ruw, de kleur is zwart en bruin, indien op de juiste manier geplukt.

De grootte van de teven ligt tussen de 56 en de 59 cm De grootte van de reuen ligt tussen de 60 en de 63 cm Hij heeft een temparamentvol, intelligent, aanhankelijk,waaks,vrolijk en vooral een vriendelijk karakter.